Táplálkozási adatok

TÁPLÁLKOZÁSI adatok - Puffasztott rizs natúr és enyhén sózott

A hazai táplálkozási ajánlások szerint a gabonafélék - közöttük is a teljes értékű fajták - illetve a belőlük készült termékek az étrend gerincét kellene hogy alkossák.

A termékcsalád részben barna rizsből, részben fehér rizsből készül, olyan technológiával, amely a gabonaszem eredeti tápanyagainak teljesebb megőrzését szolgálja. A termék egy részét alkotó barna rizs a teljes értékű gabonák közé tartozik és táplálkozás-élettani szempontból értékesebbnek számít a hántolt, finomított gabonákkal szemben.

Több előnyös egészségi hatás köszönhető a teljes értékű gabona összes részét tartalmazó - gabonatermékek rendszeres fogyasztásának, amelyek összetett szénhidrátokban, élelmi rostokban, egyes mikroelemekben és biológiailag aktív összetevőkben gazdag táplálékok.

Minden korosztály étrendjében szerepelve többek között elősegíthetik az egészség megőrzését, a szív és érrendszeri, egyes daganatos betegségek, a felnőttkori cukorbetegség kockázatának csökkentését, az emésztőrendszer, bélműködés egészséges működését és kedvezőek a testsúlyszabályozás szempontjából is.

A gabonafélékre jellemzően többségében összetett szénhidrátot, viszonylag nagy mennyiségű élelmi rostot, kisebb arányban fehérjét és minimális mennyiségű zsiradékot tartalmaz.

Egy egységnyi (30 g) termék elfogyasztása a napi energiaigény közel 5 %-át adja. Fehérjéből ugyanez a mennyiség az ajánlott bevitel 3,5 %- át teszi ki. A fehérjéje magasabb biológiai értékű, mint a búzáé, kb. a száraz hüvelyesekkel egyenértékű, de olyan növényi fehérje, amely nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat (amelyeket a szervezet nem tud előállítani, így a táplálékkal kell bevinni. Más növényi fehérjékkel kiegészítve azonban teljes értékűvé tehető.

Irodalmi adatokat figyelembe véve a glikémiás indexe kedvező, alacsonyabb mint a fehér lisztből készült kenyérnek, zsemlének, fehér rizsnek illetve abból készült termékeknek, kb. 50-70 % között van. Emiatt mértékkel, előnyösen beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe is.

A finomított termékek teljes értékű gabonákkal való kiváltásának szerepe lehet a 2. típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

A rostszegény táplálkozás számos betegség kialakulásának a rizikótényezője lehet (pl. vastagbéldaganat, elhízás, emelkedett vérzsír szint, időskori cukorbetegség, érelmeszesedés). A teljes értékű gabonafélék megfelelő mennyiségű fogyasztása hozzájárul ezek megelőzéséhez, elsősorban a bennük lévő élelmi rostoknak köszönhetően.

Nagy mennyiségű vizet megkötve gyorsítják a béltartalom áthaladását, amely segíti a normál bélműködés fenntartását, a székrekedés és a vastagbéldaganat megelőzését.

A teljes értékű gabonákban bővelkedő étrend segít az egészséges testtömeg elérésében és fenntartásában is. Az élelmi rostokban gazdag táplálékok előnyös tulajdonsága elsősorban annak köszönhető, hogy laktatóak, nagy vízfelvevő képességük miatt hamarabb okoznak teltségérzetet,ami viszont hosszabb ideig tart, mert több ideig tartózkodnak a gyomorban és ezáltal gátolják a további táplálékfelvételt.

Ásványi anyagok közül a foszfor (csontok és fogak alkotórésze), magnézium (ideg-és izomingerlékenységben, fogak-, csontok felépítésében, enzimműködésben jelentős), vas, réz és mangán található benne.

Vitaminok közül a Niacin (szénhidrát-, zsír-, és fehérje anyagcserében jelentős) és a B 5 vitamin (enzimek működésében, fehérje-és zsíranyagcserében, vérképzésben, idegrendszeri működésben van szerepe) tartalma jelentősebb.

A ham-let termékek jól beilleszthetőek bármely korosztály táplálkozásába, a sportolók, várandós és szoptató anyukák étrendjébe, hiszen összetételüknél fogva az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás kívánalmainak tesznek eleget tesz. Kortól függetlenül bárkinek ajánlható, aki egészséges táplálkozásba illő rágcsálnivalóra vágyik.

Fehérjéje sikért nem tartalmaz, ezért liszt érzékenységben szenvedők fogyaszthatják. További előny a fogyasztó számára, hogy könnyen adagolható, hosszan eltartható, nem igényel különleges tárolást, ami miatt rendkívül praktikusan felhasználható.

TÁPLÁLKOZÁSI adatok - Puffasztott búza natúr és enyhén sózott

A ham-let puffasztott búza termékcsalád előállítása teljes búzaszemből történik, olyan technológiával, amely a gabonaszem eredeti tápanyagainak teljesebb megőrzését szolgálja. A termék alapjául szolgáló teljes búzaszem a teljes értékű gabonák közé tartozik és táplálkozás-élettani szempontból értékesebbnek számít a hántolt, finomított gabonákkal szemben.

A gabonafélékre jellemzően többségében összetett szénhidrátot, viszonylag nagy mennyiségű élelmi rostot, kisebb arányban fehérjét és minimális mennyiségű zsiradékot tartalmaz. Egy egységnyi (30 g) termék elfogyasztása a napi energiaigény közel 4 %-át adja. A búza fehérjéje lizinben gazdag (esszenciális aminósav), amelyet a szervezet nem tud előállítani, így a táplálékkal kell bevinni.

Irodalmi adatokat figyelembe véve glikémiás indexe kedvező, alacsonyabb, mint a fehér lisztből készült kenyérnek, zsemlének, fehér rizsnek illetve abból készült termékeknek, kb. 50-70 % között van. Emiatt előnyösen beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe is.

Ásványi anyagok közül a foszfor (csontok és fogak alkotórésze), magnézium (ideg-és izomingerlékenységben, fogak-, csontok felépítésében, enzimműködésben jelentős), vas (vérképzés, oxigénszállítás, sejtműködés), réz (enzimműködés, vörösvértestképzés, a vas-cink egyensúly szabályozása), cink (enzimek alkotóeleme, sejtregeneráció, immunrendszer serkentése) és mangán (enzimek aktiválása, anyagcsere folyamatok szabályozása) tartalma jelentősebb.

Vitaminokból a Niacint (szénhidrát-, zsír és fehérje anyagcserében jelentős) és E-vitamint (antioxidáns, növekedésben, sebgyógyulásban, a sejtmembrán-, izomzat-, szív-és érrendszer-, bőr egészségének védelmében, termékenységben van szerepe) tartalmaz.