A búza világa

A ham-let eredeti puffasztott búza termékcsalád előállítása teljes búzaszemből történik, olyan technológiával, amely a gabonaszem eredeti tápanyagainak teljesebb megőrzését szolgálja. A termék alapjául szolgáló teljes búzaszem a teljes értékű gabonák közé tartozik és táplálkozás-élettani szempontból értékesebbnek számít a hántolt, finomított gabonákkal szemben.

A gabonafélékre jellemzően többségében összetett szénhidrátot, viszonylag nagy mennyiségű élelmi rostot, kisebb arányban fehérjét és minimális mennyiségű zsiradékot tartalmaz. Egy egységnyi (30 g) termék elfogyasztása a napi energiaigény közel 4 %-át adja. A búza fehérjéje lizinben gazdag (esszenciális aminósav), amelyet a szervezet nem tud előállítani, így a táplálékkal kell bevinni.

Irodalmi adatokat figyelembe véve glikémiás indexe kedvező, alacsonyabb, mint a fehér lisztből készült kenyérnek, zsemlének, fehér rizsnek illetve abból készült termékeknek, kb. 50-70 % között van. Emiatt előnyösen beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe is.

Ásványi anyagok közül a foszfor (csontok és fogak alkotórésze), magnézium (ideg-és izomingerlékenységben, fogak-, csontok felépítésében, enzimműködésben jelentős), vas (vérképzés, oxigénszállítás, sejtműködés), réz (enzimműködés, vörösvértestképzés, a vas-cink egyensúly szabályozása), cink (enzimek alkotóeleme, sejtregeneráció, immunrendszer serkentése) és mangán (enzimek aktiválása, anyagcsere folyamatok szabályozása) tartalma jelentősebb.

Vitaminokból a Niacint (szénhidrát-, zsír és fehérje anyagcserében jelentős) és E-vitamint (antioxidáns, növekedésben, sebgyógyulásban, a sejtmembrán-, izomzat-, szív-és érrendszer-, bőr egészségének védelmében, termékenységben van szerepe) tartalmaz.